Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Plaća budžetskim korisnicima ove godine povećana za 19,5% u odnosu na 2021. godinu

14.12.2022

Ovo povećanje rezultira potrebom za planiranjem 28 miliona KM više na poziciji plaća i naknada uposlenika u Budžetu za 2023. godinu, u odnosu na ovogodišnji Budžet, rečeno je na današnjem sastanku.

Ovim je Kantonalna vlada preduhitrila Vladu Federacije Bosne i Hercegovine, te još u aprilu, ne čekajući Uredbu Vlade FBiH o mogućnosti isplate neoporezive jednokratne pomoći u iznosu do 1.080 KM, najavila, a od jula i realizirala, povećanje materijalnih primanja svojim uposlenicima.

S tim u vezi predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona su danas upoznali predstavnike sindikata da je i Skupština Tuzlanskog kantona, na svojoj posljednjoj sjednici, odbila inicijativu za isplatu dodatne novčane pomoći uposlenicima kod budžetskih korisnika, te da je takav stav Skupštine za Vladu TK obavezujući.

Također, akcentiran je i podatak da je, prema informacijama do kojih je došla Vlada Tuzlanskog kantona, tek oko 15% uposlenika u privatnom i realnom sektoru ostvarilo pravo na ovaj oblik pomoći, omogućen Federalnom uredbom.

Ipak, imajući razumijevanje za sve težu ekonomsku situaciju u društvu, Vlada Tuzlanskog kantona je danas izrazila spremnost da kroz planiranje Budžeta Tuzlanskog kantona za 2023. godinu, u skladu sa prihodima, i dalje radi na poboljšanju statusa i materijalnih prava uposlenika kod budžetskih korisnika. Posebnu osjetljivost Vlada planira usmjeriti prema uposlenicima sa najnižim primanjima, koji su najviše pogođeni inflacijom.