Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Ministarstvo za kulturu, sport i mlade

Pametna škola – MSŠ “Musa Ćazim Ćatić”

27.10.2017

Mješovita srednja škola „Musa Ćazim Ćatić", smještena je u centru Kladnja, okružena prirodnim bogatstvima i povezana sa glavnom saobraćajnicom Tuzla – Sarajevo. Od školske 1993/94.godine škola nosi naziv Javna ustanova Mješovita srednja škola „Musa Ćazim Ćatić".
Od početka svog postojanja, škola je „dala" na desetine vrhunskih naučnika, umjetnika, književnika, sportista, političara.

U školskoj godini 2017/18 školu pohađa 256 učenika, a sa njima radi 42 zaposlenih. Prethodne školske godine, učenici su ostvarili prosjek 4,01. Pored toga ostvarivali su značajne i zapažene rezultate na raznim takmičenjima.

Pedagoški zavod putem instrumentarija za bodovanje, svake godine boduje postignuće škola, naša škola je negdje pri kraju. Razlog tome je što se ne može porediti jedna mješovita škola koja ima hiljadu učenika i jedna škola koja ima oko 250 učenika. Druge mješovite škole vode na takmičenje po 20 učenika, a mi vodimo 2, to onda ne spada u isti rang i ne može se porediti po tim kriterijima. Uvijek može bolje i mi nastojimo da zadovoljimo određene kriterije. Nastava nam je prioritet. Mi uzmemo učešće na svim predmetnim takmičenjima koja budu organizovana. Ove godine smo imali osvojeno prvo mjesto iz fizike i iz njemačkog jezika također. Pretprošle godine prvo mjesto iz informatike i njemačkog jezika. Naši učenici ostvaruju zapažene rezultate. Na federalnom takmičenju „Mladi i nasljeđe" u povodu Dana državnosti BiH, dva puta smo osvajali prvo mjesto, ove godine smo osvojili drugo mjesto sa video radom." – istakla je Alisa Salihović, pedagogica škole.


Da bi škole postigla bolji uspjeh prilikom bodovanja, neophodno je da tokom školske godine realizuju i određene projekte. 2017. godine MSŠ „Musa Ćazim Ćatić", uključena je u projekat „Pametne škole". „Inovativnim umom do pametnih škola" ili skraćeno „Pametne škole" naziv je 3,2 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta. Projekat se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.


Projekat implementiraju: Centar za razvoj i podršku CRP Tuzla sa partnerima: Tuzlanski kanton, Brodsko –posavska županija, Zelena akcija Zagreb i Brodsko ekološko društvo Slavonski Brod.


Projektom je predviđeno, između ostalog i investiranje u energetsku obnovu objekata 7 osnovnih i srednjih škola u projektnom području (Brodsko-posavska županija i Tuzlanski kanton). Prva škola u kojoj se izvode građevinsko-zanatski radovi na realizaciji mjera energetske efikasnosti je MSŠ „Musa Ćazim Ćatić" u Kladnju.


Zbog pomenutog projekta, menadžment škole očekuje da će popraviti svoj plasman među školama u TK, te da će se iduće godine naći na sredini liste. Ovo je prvi projekat Evropske unije u koji je škola uključena.


02-2-300x279Muriz Halilović – direktor škole, istakao je: „ Škola se dugi niz godina grijala na lož ulje, koje je preskup energent i godišnja potrošnja je bila preko 50 000 KM. Od 2013. godine škola je ušla u ozbiljne projekte energetske efikasnosti, kada je urađen i energetski audit za školu, koji je izradio CRP. Auditom je predviđeno da se nabavi peć na pelet, da se uradi izolacija na objektu, da se zamijeni kompletna vanjska stolarija i da se uradi krov. Škola je bila zrela za jedno fino renoviranje. Ovaj projekat je došao baš u pravom trenutku i svi su očekivali da naša škola uskoro dođe na red. Što se tiče nadzora radova, vrlo je ozbiljan što nama odgovara, jer je to garant da će radovi biti kvalitetni. Trenutno je na krovu salonit, koji je kancerogen i važno nam je da se to što prije zamijeni."


Školska zgrada sagrađena je 1981. godine. Osim nabavke kotla na pelet u školi do sada nisu izvođeni značajniji infrastrukturni radovi.


O uslovima za rad i odvijanju nastavnog procesa, pedagogica škole je istakla: „Dosadašnji uslovi rada su bili veoma teški, posebno u zimskom periodu. Po analizama koje su rađene od strane menadžmenta škole, konstatovano je da imamo veliki broj izostanaka učenika zbog bolesti, čiji je uzrok bio neadekvatno zagrijavanje škole u zimskom periodu. U uslovima u kojima smo radili, bilo je žalbi i primjedbi i učenika i roditelja. Sva nezadovoljstva koja su se pojavljivala, nastojali smo da sa vijećem roditelja ublažimo. Nastavu je bilo nemoguće izvoditi kada su učenici u jaknama i kompletno obučeni. Pravili smo dogovore da se u nekim situacijama časovi u većernjim satima skrate za 15 minuta, zato što je bilo iznimno hladno. Zahvaljujući ovom projektu nadamo se da će se povećati sama efikasnost nastavnog procesa, ali bez obzira na sve te uslove u kojima se nastava izvodila učenici su marljivo radili i učili. Mi smo mala škola sa malim brojem učenika, po našim analizama imamo veoma uspješne studente. Zahvaljujemo se CRP- u i Vladi Tuzlanskog kantona i mislim da ste napravili puni pogodak jer stvarno imamo izvrsne učenike. Bilo bi šteta da nemaju adekvatne uslove za rad."


Kako teku radovi? I kako se odvija nastava?


„Izvođači radova, dosta kvalitetno rade, svi su zadovoljni, kako menadžment škole tako i nastavnici, roditelji i učenici. Nastava se odvija nesmetano, nema nikakvih smetnji niti obustava nastave. Isplanirano je sve na pravi način, da se radovi izvode po etapama. Učenici iz određenih učionica su premješteni u druge učionice, tako da se nesmetano odvija nastavni proces." – istakao je direktor škole.


Vrijednost infrastrukturnih radova je: 156 381,87€, a krajnji rok za izvođenje svih radova je 14.12.2017. godine.
Sa direktorom i pedagogicom škole razgovarala je Alma Tihić (CRP) – koordinatorica za komunikaciju na projektu „Pametne škole".