Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

Otvorena rekonstruisana dionica ceste u povratničkom mjestu Pirići

17.05.2022

Pirici 01 16 05 2022Kako je danas rečeno, cesta se nalazila u značajno devastiranom stanju, što je otežavalo, kako prijevoz đaka u školu i nazad, tako i plasman proizvoda poljoprivredne djelatnosti, čime se povratnici u Piriće dominantno bave. Nova cesta značajno će olakšati njihovu svakodnevnicu.

„Vlada je, putem programa Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak, sa 20.000,00 KM pomogla Opštini Bratunac da se asfaltira ovaj lokalni put u mjestu Pirići. Radi se dionici dužine oko 300m, i uz ostale projekte koje je Vlada ranije podržala to je pokazatelj naše opredijeljenosti da pomognemo povratnike i stvorimo im uslove da, nakon povratka u mjesta i na ognjišta odakle su protjerani, mogu samostalno da žive i privrjeđuju", rekao je tokom otvorenja dionice premijer Halilagić. Također, premijer Halilagić je kazao i da je pokazatelj spremnosti Vlade da pomogne povratnicima i činjenica da su nedavno usvojenim Izmjenama i dopunama Budžeta TK za 2022. godinu, sredstva namijenjena za podršku povratku povećana za 100%.

Današnji događaj bio je i svojevrsno obilježavanje godišnjice od formiranja čete koja je branila ovaj dio BiH od agresije. S tim u vezi svi prisutni danas su danas položili cvijeće na spomen obilježju „Šehidski nišan", time odajući počast i sjećajući se svih, a posebno poginulih branitelja koji su za odbranu ovog kraja i Bosne i Hercegovine dali svoje živote.

„Ova četa je bila sastavljena od mještana različitih civilnih zanimanja, bez ijednog oficira i branili smo se lovačkim puškama, pravljenim pištoljima i alatima. Upravo na današnji dan pale su i naše prve žrtve" istakao je između ostalog prvi komandir čete u Pirićima Fahrudin Hasanović.

Ovim prilikom istaknuto da su brojni komandanti Armije Republike Bosne i Hercegovine, nakon oružane borbe tokom rata, danas prisiljeni voditi neke nove bitke i pred sudovima dokazivati istinu i ispravnost borbe koju smo tada vodili.

„Pirići su herojsko mjesto, i u narednom periodu ćemo učiniti dodatne napore da unaprijedimo kvalitet života onih koji su odlučili i koji će tek odlučiti da se vrate u ovaj kraj" rekao je danas federalni ministar Ramić i pozvao povratnike da kandidiraju projekte koji će imati konkretan značaj za povratnike jer „moramo naći načina i razloga da vratimo život na ova područja. I to će biti jedini način da se sačuva dugotrajno sjećanje na ono što se ovdje dešavalo i da sačuvamo državu Bosnu i Hercegovinu, jer koliko bude nas na ovom području, toliko će biti države Bosne i Hercegovine", zaključio je Ramić.

Tokom današnjeg boravka u Bratuncu, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je posjetio Memorijalni centar i mezarje u Veljacima, te se i upisao u Knjigu žalosti. Ovom prilikom potpredsjednik Salkić mu je uručio knjigu „Genocidna namjera Bratunac 1992".

Uz premijera Halilagića, delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona danas su činile ministrice Dajana Čolić, Anela Ajšić i Ivana Mijatović, te ministar Edin Duraković.


{webgallery}Pirici 01a 16 05 2022Pirici 02 16 05 2022Pirici 03 16 05 2022Pirici 04 16 05 2022Pirici 05 16 05 2022Upisivanje u Knjigu zalosti Veljaci 16 05 2022Urucenje knjige 16 05 2022Veljaci 16 05 2022{/webgallery}