Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Ministarstvo privrede

Opremanje solarnog laboratorija škola pobjednice u štednji energije u projektu Pametne škole

27.02.2019

U osnovnoj školi Antuna Mihanovića iz Slavonskog Broda zadnjih nekoliko dana u mjesecu februaru odvila se aktivnost opremanja solarnog laboratorija. Škola Antun Mihanović i JU Gimnazija Živinice iz BiH pobjednice su u takmičenju u uštedi energije u kojem je sudjelovalo čak 105 škola (24 iz Brodsko – posavske županije i 81 iz Tuzlanskog kantona) s ukupno skoro 38.000 učenica i učenika, nastavnika i drugih zaposlenika škole. Takmičenje je organizirano u okviru projekta „Inovativnim umom do pametnih škola".

 

INTERREG labPobjednice kao nagradu dobivaju fotonaponski sistem za proizvodnju električne energije te solarni laboratorij koji se u suradnji sa učenicima i osobljem škole oprema s uređajima koji koriste solarnu energiju. Nastavnik tehničkog odgoja Dinko Nadih i profesorica fizike Željka Kačar sa svojim učenicima uz podršku Zelene akcije i Centra za razvoj i podršku proširili su svoje znanje o obnovljivim izvorima energije. Dio aktivnosti bio je i praktični rad u kojem su čenici sudjelovaIi u izradi uređaja i njihovom programiranju.
Upravo je smanjenje potrošnje energije, zajedno s tranzicijom energetskog sektora prema obnovljivim izvorima, ključan faktor u smanjenju onečišćenja okoliša i borbe protiv klimatskih promjena. Opremanje solarnog laboratorija dio je pripreme za solarni festival koji će se održati u aprilu.


Opremanje solarne laboratorije realizovano je u okviru implementacije 3,2 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta. Projekat se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekat implementiraju: Centra za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruženja Zelena akcija iz Zagreba i Brodskog ekološkog društva – BED iz Slavonskog Broda.