Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Održana 43. vanredna sjednica Vlade TK

29.02.2024

Ispunjeni preduslovi za ostvarivanje prava iz oblasti socijalne zaštite

Kako bi što prije realizirala isplate iz oblasti socijalne zaštite Vlada Tuzlanskog kantona održala je vanrednu sjednicu na kojoj je doneseno više odluka kojima finansijski pomaže najugroženijem dijelu društva. Usvajanjem Budžeta TK za 2024. godinu i njegovim objavljivanjem u Službenim novinama resorno ministarstvo izradilo je prijedlog odluka iz oblasti socijalne zaštite na koje je danas Vlada TK dala saglasnost. Ovim korakom ispunjeni su svi preduslovi da centri za socijalni rad krenu u proces donošenja rješenja i formiranja spiskova za isplatu prava iz oblasti socijalne zaštite. 

Programom je utvrđena raspodjela sredstava iz Budžeta Tuzlanskog kantona za 2024. godinu sa budžetske pozicije jednokratne pomoći u iznosu od 800.000 KM. Među kriterijima za raspodjelu sredstava bili su i broj stanovnika po popisu stanovništva iz 2013. godine, nezaposlenost stanovništva u decembru 2023. godine, broj korisnika stalne novčane pomoći u prošloj godini, broj korisnika jednokratnih novčanih pomoći u 2023. godini, broj korisnika novčane pomoći lica sa smetnjama u razvoju i oboljenjima u zadnjih 5 mjeseci prošle godine te broj penzionera sa iznosom najniže prošlogodišnje penzije. Riječ je mjesečnim iznosima od gotovo 67 hiljada KM centrima za socijalni rad u svih 13 lokalnih zajednica na području TK. 

U setu donesenih odluka je i Odluka o visini novčane pomoći za djecu oboljelu od celijakije, TBC, leukemije, karcinoma i šećerne bolesti za 2024. godinu, Odluka o visini novčane pomoći licima sa smetnjama u fizičkom ili psihičkom razvoju za 2024. godinu, Odluka o visini jednokratne novčane pomoći za roditelje sa troje i više djece, Odluka o visini, uslovima i načinu osiguranja jednog obroka u vrijeme nastave u školama osnovnog obrazovanja, Odluka o subvencioniranju dijela troškova boravka djece u predškolskoj ustanovi, Odluka o visini subvencije troškova prijevoza za 2024. godinu, Odluka o visini dodatne novčane pomoći zaposlenoj majci porodilji i Odluka o visini dodatne novčane pomoći za nezaposlenu porodilju.