Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Obilježen dan stradanja tuzlanske mladosti

25.05.2024

25 maj 2024 01
Polaganjem vijenaca i cvijeća Vlada i Skupština Tuzlanskog kantona danas su na Slanoj Banji i mjestu stradanja na tuzlanskoj Kapiji obilježili 29. godišnjicu masakra i najtežeg ratnog zločina nad civilnim stanovništvom Tuzle. 
Nakon polaganja cvijeća premijer Kantona Irfan Halilagić je kazao da se danas Tuzlanski kanton i Tuzla prisjećaju svoje ubijene mladosti.

„Danas se sjećamo 71-e mlade osobe čiji je život tragično prekinut nakon eksplozije granate koju su na sastajalište mladih poznato kao Kapija sa svojih položaja na planini Ozren ispalile agresorske snage.  Osim ubistva 71 osobe, ta granata ranila je i njih više od 120. Prosjek starosti poginulih bio je 23 godine. Za ovaj zločin bivši časnik Vojske Republike Srpske Novak Đukić je proglašen krivim i osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina. To su činjenice i žalosno je što zvanični Beograd i danas te dokazane činjenice ne priznaje, i uz to još i krije počinioce ovog zlodjela. Uz njihovo ponašanje prilikom usvajanja rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici, i ovo ponašanje sasvim jasno nam daje do znanja da se nažalost zvanični Beograd nikada nije distancirao od onoga što je činjeno u Bosni i Hercegovini 1990-tih. Preostaje nam da čekamo neke odgovornije političare i politike koje će priznati i distancirati se od pojedinaca koji su zločine činili, pa da sa njima gradimo neku bolju budućnost“, rekao je premijer Halilagić ističući da će današnji dan ostati upamćen kao najtužniji u historiji Tuzle. 
„U Tuzli su svi na neki način bili dijelom te tragedije i ne postoji niti jedna osoba koja nije pogođena tom tragedijom, ranjena na fizički način ili mentalno i zbog toga ćemo na današnji dan svi stati i tugovati za prekinutom mladošću“, rekao je premijer Halilagić.

Delegaciju Skupštine predvodio je predsjednik Skupštine Žarko Vujović, a, osim premijera Halilagića, delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona činili su ministrica pravosuđa i uprave Nataša Marošević, ministrica zdravstva Dušanka Bećirović, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić, ministar kulture, sporta i mladih Damir Gazdić, ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović i ministar trgovine, turizma i saobraćaja Denis Bećirović.

25 maj 2024 02

25 maj 2024 03

25 maj 2024 04