Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Obilježen Dan civilne zaštite

06.03.2024

U prisustvu predstavnika zakonodavne, izvršne i lokalne vlasti te brojnih zvanica danas je povodom Svjetskog dana civilne zaštite održana svečana akademija i smotra materijalno-tehničkih sredstava.

Prema riječima premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića Vlada Tuzlanskog kantona  je jačanjem civilne zaštite pokazala šta joj je opredjeljenje i javna politika koju želi provoditi.

„Nije to bilo privremeno opredjeljenje i privremena mjera. I ove godine izdvajamo značajna sredstva kada je u pitanju jačanje struktura civilne zaštite. Nema sumnje da ćemo na čelu sa Kantonalnim štabom civilne zaštite, zajedno sa direktorom, i u neizostavnoj saradnji sa našim jedinicama lokalne samouprave, načelnicima i gradonačelnicima doći do značajnih rezultata i iskoraka u oblasti sigurnosti i u oblasti civilne zaštite. Kako bismo na najbolji mogući način mogli odgovoriti svim izazovima koji budu pred nama postavljeni a za koje se nadamo da će ih biti što je moguće manje“ kazao je ovom prilikom premijer Halilagić.

Da sistem civilne zaštite na području Tuzlanskog kantona funkcioniše na visokom nivou te je u brojnim kriznim situacijama – od požara, poplava, klizišta, pandemije i drugih nesreća pokazao izuzetno veliki nivo profesionalizma i stručnosti rekao je i predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović.

O važnosti i potrebi jačanja sistema civilne zaštite uz osvrt na ostvarene rezultate govorio je na današnjoj svečanosti komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite Hajrudin Mehanović. Prema njegovim riječima u slučaju kriznih situacija potreban je pripremljen i odlučan odgovor svih struktura društva.

„Civilna zaštita je servis koji treba da to sve sinhronizuje. Da taj odgovor bude adekvatan prijetnji koja se pokaže. Unazad dvije godine Vlada Tuzlanskog kantona je odlučna da u svakom budžetu izdvaja značajna sredstva i pomaže kako lokalne zajednice tako Kantonalni štab. Nadam se da će u tom pravcu biti i naša buduća djelovanja. Da ćemo biti na dispoziciji svima vama koji ste značajan dio života posvetili drugima i da će to biti opredjeljenje kako Vlade i Skupštine TK tako i svih jedinica“ kazao je ministar Mehanović.

Zahvalivši svima koji su doprinijeli razvoju civilne zaštite na području TK uz napomenu da sve što je prezentovano na smotri materijalno-tehničkih sredstava i pripadnika struktura zaštite i spašavanja i čime raspolaže civilna zaštite TK predstavlja sami vrh opremljenosti, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zoran Jovanović je naglasio da su samo u prošloj godini Vlada TK i Kantonalni štab civilne zaštite obezbijedili preko 5,5 miliona KM pomoći jedinicama lokalne samouprave.

„Tamo su poredana najsavremenija materijalno-tehnička sredstva i ljudstvo. Pomogli smo i u stanju prirodne nesreće i u hitnoj intervenciji i opremanju službi tako da možemo biti zadovoljni ali uvijek moramo težiti napretku.“  

Današnja svečanost bila je prilika i za dodjelu nagrada pojedincima, kolektivima i institucijama za doprinos u razvoju i jačanju civilne zaštite.

Dan civilne zaštite (1) Dan civilne zaštite (2) Dan civilne zaštite (3) Dan civilne zaštite (4) Dan civilne zaštite (5)
Dan civilne zaštite (6) Dan civilne zaštite (7) Dan civilne zaštite (8) Dan civilne zaštite (9) Dan civilne zaštite (10)
Dan civilne zaštite (11)