Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Premijer Halilagić otvorio kompleks Muška voda u Kladnju

07.09.2022

Muska voda 01 07 09 2022Hotel i kompleks „Muška voda" je od centra Kladnja udaljen oko 10 kilometara, a u ranijem periodu imao je funkciju zračne banje. Njegovom rekonstrukcijom i ponovnim otvaranjem danas počinje novo doba revitalizacije turizma u Kladnju, ali i značajno proširenje turističkih kapaciteta Tuzlanskog kantona. Raniji kapaciteti Muške vode bili su prepoznati mnogo dalje od Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine. Mnoge sportske ekipe sa područja cijele bivše Jugoslavije dolazile su u Kladanj na visinske pripreme. Također, prema nekadašnjem nastavnom planu i programu obrazovnog sistema, za učenike osnovnih škola u ovom kompleksu organizirane su i višednevne „škole u prirodi".

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je kazao da prijašnje korištenje ovog kompleksa može i treba biti osnova za njegovu revitalizaciju, ali postoji i značajan prostor da se sve to i unaprijedi. Bungalovi, lovačka kuća, skijaška staza, igrališta za fudbal, košarku, odbojku i rukomet, više nego solidna su osnova za dalji razvoj.

U tom smislu, u svom obraćanju premijer Halilagić se zahvalio gospodinu Selimoviću na iskazanom interesu i želji da se očuva vrijednost i prošire postojeći kapaciteti „Muške vode".

„Naša želja je da se kompleks „Muška voda" na Konjuhu što prije, u svom punom kapacitetu i sjaju ponovo stavi u funkciju. Drago nam je da je investitor, gospodin Selimović prepoznao ovaj potencijal i odlučio se zadržati djelatnost, otvoriti nova radna mjesta i zaposliti radnike, a građanima prvenstveno Tuzlanskog kantona, ali i drugima, omogući da tokom cijele godine mogu uživati u prirodnom bogatstvu i sadržajima koje nudi ovaj kompleks. U to ime, hvala mu što je „Muškoj vodi" podario novi život i radi na obnovi ovog značajnog brenda Tuzlanskog kantona, ali i Bosne i Hercegovine u cjelini.

Pristupni put koji vodi do Kompleksa Vlada TK je proglasila od značaja za ovaj kanton te se sa značajnim sredstvima krenulo u njegovu rekonstrukciju.

„Obnova putne infrastrukture je jedan od prioriteta ove Vlade. Osim razbijanja putne blokade našeg kantona, prepoznali smo i naše strateške potencijale, bisere, kojima da bi zasjali punim sjajem trebamo stvoriti kvalitetne preduslove za razvoj. Jedan od takvih slučajeva je i kompleks „Muška voda", gdje je jedan od značajnih preduslova njegovog daljeg razvoja, upravo kvalitetna pristupna cesta. S tim u vezi, u završnoj fazi je naša inicijativa da se ova cesta prekategoriše u regionalnu cestu, što će stvoriti pretpostavke za buduća značajnija ulaganja Tuzlanskog kantona u ovaj putni pravac", kazao je premijer Halilagić.

Osim sportsko – rekreacionog kompleksa premijer Halilagić je pozvao i na revitalizaciju izvorišta „Muška voda" koje je upotpunjivalo turističku ponudu, nudilo proizvod i stvaralo novu vrijednost. „Također, ulaganje u Djevojačku pećinu, uz ovaj hotelski kompleks sada ima mnogo više smisla, jer ne sumnjamo da će se ovi turistički potencijali međusobno nadopunjivati i međusobno pomagati ukupni razvoj", kazao je premijer Halilagić, jer „Muška voda je motor razvoja u oblasti turizma i ugostiteljstva kako kladanjske regije, tako i cijelog Kantona, te u njegovom daljem prosperitetu investitor će imati našu puno podršku i razumijevanje, zaključio je premijer Halilagić.


{webgallery}Muska voda 02 07 09 2022Muska voda 03 07 09 2022Muska voda 04 07 09 2022Muska voda 05 07 09 2022Muska voda 06 07 09 2022Muska voda 07 07 09 2022Muska voda 10 07 09 2022Muska voda 11 07 09 2022{/webgallery}