Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Delegacija Vlade TK prisustvovala obilježavanju godišnjice najveće rudarske nesreće u BiH

26.08.2022

IMG 1011Prosječna starost 180 stradalih rudara bila je 27 godina. Bila je to najmlađa četa rudara u rudniku i najveća tragedija koja se dogodila u rudnicima Bosne i Hercegovine.

„Vlada Tuzlanskog kantona je danas ovdje da oda počast poginulim komoratima i zaista je ovo težak trenutak i podsjetnik koliko je opasan poziv rudara", kazao je ovom prilikom mnistar Mustajbašić te istaknuo da „nakon ovakvih situacija možemo samo da suosjećamo sa porodicama i da damo jednu univerzalnu poruku kojom pozivamo i nas ali i sve ostale nivoe vlasti da sve uradimo kako bi poziv rudara učinili što boljim u odnosu na ovu trenutnu situaciju."

U znak sjećanja na 180 rudara treće smjene koji su 1990. godine stradali u jami „Dobrnja-jug", na spomen obilježju u Rudniku "Mramor" polaganjem cvijeća počast rudarima odali su članovi porodica preminulih, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti TK, Vlade FBiH, predstavnici Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, Rudnika "Kreka" Tuzla, predstavnici gradova i općina TK te brojnih udruženja građana.


{webgallery}IMG 0999IMG 1003IMG 1005IMG 1009IMG 1015IMG 1011{/webgallery}