Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

TK među prvima stipendira učenike i studente sa invaliditetom

28.12.2022

Pravo na stipendiju, po okončanom javnom konkursu, ostvarilo je pet studenata sa invaliditetom koji studiraju na javnoj visokoškolskoj ustanovi na području Tuzlanskog kantona, 29 učenika srednjih škola i 85 učenika osnovnih škola sa invaliditetom.

28122022-mon-ugovori„Zaista smo ponosni što među prvima realiziramo stipendije za učenike i studente sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini", kazao je ovom prilikom ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović naglasivši da je „to značajan pomak u smislu podrške ovim studentima i učenicima. Važno je naglasiti da je ovo svojevrsna podrška Ministarstva i Vlade TK procesu inkluzivne nastave jer na ovaj način podržavamo što su ovi učenici uključeni u sve aktivnosti. Jedan od ciljeva ove stipendije je da ohrabri ove učenike jer ono što oni postižu je spomena vrijedno", kazao je ministar Omerović.
Majka jednog od učenika, koja je danas potpisala ugovor o stipendiji, je i Hana Muminović iz Đurđevika kaže da ovakva stipendija dobro dođe porodicama koje moraju 24 sata biti posvećene djeci sa posebnim potrebama.
Ugovor o stipendiji potpisao je i Zaim Lačić, jedan od pet studenata kojima je odobrena stipendija. Ovaj apsolvent Filozofskog fakulteta, Odsjek pedagogija - psihologija vrlo je zadovoljan što je postao korisnik stipendije.
„Svakom studentu bilo koji novčani podsticaj mnogo znači i zato što bilo koji novac na ono što imamo će dobro doći. To će razumjeti svaki student ali i roditelj. Možda to nije velika količina novca ali će dobro doći", kaže Lačić.
Vlada Tuzlanskog kantona je putem resornog ministarstva za ove potrebe osigurala 80.200 KM. Godišnja stipendija za studente iznosi 1.200 KM, za srednjoškolce je 800 KM dok će učenici-stipendisti osnovnih škola dobiti po 600 KM.