Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

Organizacioni odbor utvrdio Program obilježavanja Dana II korpusa ARBiH

10.09.2021

10092021-OO Dan KorpusaKoodinirajući današnji sastanak, ministar za boračka pitanja Fedahija Ahmetović kazao je da će resorno ministarstvo biti maksimalno uključeno i da će podržati obilježavanje godišnjice.

Ponovno je naglašena važnost prezentacije uloge i sistemskog organizovanja jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine.
Ovogodišnje obilježavanje godišnjice Korpusa u vjerskom dijelu objedinit će angažman Muftijstva tuzlanskog, Pravoslavne i Katoličke crkve na području TK. Njima će se uputiti poziv da održe pomen i sjećanje na sve poginule pripadnike 2. Korpusa ARBiH u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995.

Program obuhvata i sportska takmičenja u streljaštvu, šahu, posjetu delegacija Organizacionog odbora Memorijalnom centru „Kovači" i polaganje cvijeća na mezar prvog predsjednika Alije Izetbegovića, mezarjima Memići u Kalesiji i Veljaci u Bratuncu, te Memorijalnom centru Potočari, spomen obilježju Husino, mezarju Rahić i sentralnom spomen obilježju u Brčkom.
Pored brojnih sadržaja koji će biti emitovani ovim povodom u programu Radio televizije Tuzlanskog kantona, na sam Dan II korpusa, 29. septembra, u BKC-u Tuzla bit će održana svečana akademija. Svečanoj akademiji prisustvovati će, shodno naredbi Kriznog štaba, ograničen broj učesnika, a ovom prigodom uz kulturno zabavni program, pročitat će se prigodan referat u povodu obilježavanja 29.godišnjice II Korpusa Armije RBiH, a takmičarima će biti uručene osvojene nagrade.