Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Konstruktivan dijalog obilježio sastanak Federalnog ministra zdravstva i Vlade TK

16.01.2024

Fed ministar zdr u TK 01 16 01 2024

Rješavanje pitanja duga po osnovu odobrenih, a neizmirenih sredstava Vlade Federacije BiH za finansijsku konsolidaciju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, kao i pitanje još uvijek ne riješenih osnivačkih prava nad UKC-om u Tuzli, bile su u fokusu današnjeg sastanka federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca sa delegacijom Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona koju su predvodili predsjednik Skupštine Žarko Vujović i premijer Irfan Halilagić. Sastanak je obostrano ocijenjen kao značajan iskorak u odnosu na dosadašnje stanje i pokazatelj dobre volje obje strane da se stvari konačno riješe, a sve u cilju dobrobiti građana i pacijenata.
„Prije svega moram izraziti naše zadovoljstvo organizacijom današnjeg sastanka. Razgovor je način za izlazak iz svake situacije, pa tako i trenutnih odnosa Federacije BiH i Tuzlanskog kantona, a u vezi sa UKC-om Tuzla. Danas smo dogovorili određene potencijalne korake i slijed aktivnosti i optimista sam da ćemo konačno u narednom periodu imati i konkretne pokazatelje rješavanja ove situacije“, kazao je premijer Halilagić.
Današnji sastanak može se tumačiti i kao pokazatelj spremnosti obje strane da se odnosi dvije vlade počnu uređivati, jer upravo je dugogodišnje odgađanje rješavanja kulminiralo trenutnom situacijom, rečeno je danas.
„Tuzlanski kanton je za rješenja i uređivanje odnosa onako kako ih je Zakon predvidio. Protiv smo neregulisanja odnosa i nametanja jednostranih rješenja. Želimo Sporazum u kojem će uz prava stojati i obaveze oba osnivača“, stava je predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović.

Fed ministar zdr u TK 02 16 01 2024
„Današnji sastanak smo upriličili u dobroj vjeri i ovo može biti početak rješavanja problema. U cilju zaštite procesa donošenja odluka u narednom periodu ne bih iznosio detalje, jer još trebam o detaljima sastanka u poznati i premijera FBiH Nermina Nikšića, ali nakon što definiramo naredne korake i proces koji nam slijedi bit ćemo sretni da o svemu detaljnije govorimo“, kazao je danas federalni ministar Rimac.
Današnjem sastanku prisustvovali su i ministrica zdravstva TK Dušanka Bećirović, direktor UKC Tuzla Denijal Tulumović, predsjednik NO UKC Tuzla Emir Softić, te Melika Saračević, sekretar Ministarstva zdravstva TK, pomoćnica federalnog ministra za financije i opće poslove Anamarija Magazinović, te savjetnik federalnog ministra zdravstva Zoran Šantić.