Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

„Danas je dan kada nas, kao da su svježe, bole rane koje nikad neće zarasti“

25.05.2022

Kapija 01 25 05 2022Nakon polaganja cvijeća premijer Kantona Irfan Halilagić je kazao da se danas Tuzlanski kanton i Tuzla prisjećaju svoje ubijene mladosti.

„Ovaj dan ostat će upamćen kao najtužniji u historiji Tuzle. Te kobne noći 25. maja 1995.godine ubijena je mladost Tuzle i tu bol i danas svi mi osjećamo. Ne govorim tu samo o 71 poginuloj i više od 240 ranjenih osoba. U Tuzli svi su na neki način bili dijelom te tragedije i ne postoji niti jedna osoba koja nije pogođena tom tragedijom, ranjena na fizički način ili mentalno.

Toj mladosti brutalno je oduzeta njihova budućnost i zato će 25. maj u Tuzli i našem kantonu uvijek biti dan žalosti, dan kada nas, kao da su svježe, bole rane koje nikad neće zarasti", rekao je premijer Halilagić, te je istaknuo da se i danas osjeća gorčina zbog činjenice da pravosnažno osuđeni ratni zločinac Novak Đukić nije priveden na izdržavanje kazne.

„Iako je Novak Đukić pred Sudom BiH pravosnažno osuđen za zločin na Kapiji, od izdržavanja kazne spas je pronašao u Srbiji. Istovremeno, od rata pa na ovamo sve češće se, falsificiranjem istine iz Srbije i entiteta Republika Srpska, preko medija, izmišljanjem raznih teorija zavjere i lažima, pokušava omalovažiti žrtva na tuzlanskoj Kapiji", zaključio je premijer Halilagić.

Delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona, osim premijera Halilagića činili su ministrica pravosuđa i uprave Senada Dizdarević, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Jašić, ministrica zdravstva Dajana Čolić, ministrica kulture, sporta i mladih Ivana Mijatović, ministar finansija Suad Mustajbašić, ministar za boračka pitanja Zoran Blagojević, ministar unutrašnjih poslova Hajrudin Mehanović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Mirsad Muhamedbegović, ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mustafa Šakić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Emir Begić i ministar privrede Edin Duraković, te savjetnik premijera TK Amir Kulaglić.

 


{webgallery}Kapija 02 25 05 2022Kapija 02a 25 05 2022Kapija 03 25 05 2022Kapija 04 25 05 2022Kapija 05 25 05 2022Kapija 01 25 05 2022{/webgallery}