Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

Tuzlanski kanton pozitivan primjer u praksi i lider u oblasti planiranja i upravljanja razvojem

17.09.2021

17092021-Razvoj i planiranjeSastankom je obilježen svojevrstan jubilej, pet godina od osnivanja Mreže kantonalnih praktičara, koja se u praksi pokazala kao okosnica sistema planiranja i upravljanja razvojem u Federaciji Bosne i Hercegovine. Tuzlanski kanton istaknut je i kao pozitivan primjer u praksi i lider u oblasti planiranja i upravljanja razvojem.
Sastanku su prisustvovali predstavnici svih deset kantona, kao i članovi Radne grupe za provedbu Ciljeva održivog razvoja, koju čine predstavnici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Direkcije za ekonomsko planiranje i vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH.

Tokom sastanka razmijenjena su iskustva i primjeri dobre prakse vezani za procese izrade razvojnih strategija za planski period 2021. - 2027. godine, kako na kantonalnom tako i na nivou Federacije BiH.

17092021-Razvoj i planiranje2Domaćin skupa bila je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, a događaj su, pored Projekta integriranog lokalnog razvoja ILDP, zajedničkog projekta Vlade Švicarske i UNDP-a, podržali i Federalni zavod za programiranje razvoja te projekat „Podrška pripreme za implementaciju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) i angažiranje privatnog sektora", kojeg finansira Švedska, a implementira UNDP u BiH.

Osim premijera Hodžića, sastanku su prisustvovali i koordinator Kantonalnog odbrora za razvoj Senad Ovčina i predstavnica Odjeljenja za razvoj, nadležnog tijela za planiranje i upravljanje razvojem u Tuzlanskom kantonu Edina Salamović.