Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

Penzioneri sa najnižim penzijama će uz julsku penziju dobiti i pomoć Vlade TK

02.06.2022

Potpisivanje Sporazuma 01 01 06 2022Potpisivanje Sporazuma je priprema za ispunjenje još jedne od mjera iz Ekspozea premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića, koji je prisustvovao današnjem činu potpisivanja.

Ovim sporazumom regulišu se međusobna prava i obaveze Kantonalne vlade i Zavoda u pogledu implementacije ukupno nešto više od 3,5 miliona KM, koliko je Vlada Tuzlanskog kantona osigurala za ovu namjenu. Jednokratna pomoć u iznosu od po 100,00 KM osigurana je za 35.466 penzionera sa najnižom penzijom sa područja Tuzlanskog kantona, odnosno onih koji primaju lične ili porodične penzije i čija ukupna penzijska primanja ne prelaze iznos od 410,08 KM.

„Ovaj Sporazum je jedna od mjera iz ekspozea, odnosno mjera iz sporazuma koalicione većine koja se odnosi na jednokratnu pomoć penzionerima sa najnižom penzijom. Iako je rok za implementaciju ove mjere 1. septembar, kako bismo omogućili što skoriju implementaciju ovih sredstava, Vlada Tuzlanskog kantona je održala danas vanrednu sjednicu na kojoj je prihvaćen tekst Sporazuma, što je bio preduslov za njegovo potpisivanje, te je odobren i prijenos 3.546.600,00 KM na račun Zavoda", rekao je danas premijer Halilagić ističući da će Zavod ta sredstva, u pojedinačnom iznosu, sa naznakom jednokratna pomoć – donacija Vlade Tuzlanskog kantona, prenijeti penzionerima uz isplatu redovne penzije za mjesec juli 2022. godine.

„Naš posao je da ova sredstva dobiju penzioneri i mi ćemo to realizirati. Ova mjera Vlade Tuzlanskog kantona je za sada prva ovakva mjera u Federaciji BiH i ona će sigurno napraviti pozitivan pritisak i na sve druge kantona koji će morati naći način da slične mjere poduzmu na područjima svojih kantona", kazao je direktor Krnjić, pozdravljajući ovu aktivnost Vlade Tuzlanskog kantona i izražavajući zadovoljstvo današnjim potpisivanjem sporazuma.


{webgallery}Potpisivanje Sporazuma 02 01 06 2022Potpisivanje Sporazuma 01 01 06 2022{/webgallery}