Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

Održana konferencija “Prvih 300” Investicijske fondacije Impakt

19.05.2022

impakt6-1905Ovom su prilikom prezentovani rezultati rada inkubatora poslovnih ideja koji Investicijska fondacija Impakt provodi već 4 godine uz podršku Vlade Švicarske, lokalnih zajednica i kantonalnih ministarstava.

U periodu 2018-2022. g. IMPAKT inkubator proveden je u 55 lokalnih zajednica u kojima je podržano osnivanje i unaprjeđenje 300 poslovnih poduhvata. Dosad je u podržanim biznisima zaposleno više od 600 osoba, a procenat održivosti biznisa nakon 12 mjeseci od osnivanja iznosi 95%.

Na jednom od panela Konferencije, čiji je moto bio - sinergijskim pristupom ka razvoju poduzetništva, poduzetničke infrastrukture i povoljnijeg poslovnog okruženja, sudjelovala je i predstavnica Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona Lejla Elezović.

Ključna ideja Inkubatora je kreiranje sinergije napora lokalnih zajednica, javnih službi za zapošljavanje, ministarstava na različitim nivoima i međunarodnih donatora, sa ciljem pružanja podrške mladim i svim drugim osobama koji žele pokrenuti ili razviti svoj biznis. Zajedničkim nastupom svih aktera, moguće je znatno poboljšati kvalitet programa podrške, ali i olakšati pristup toj podršci i povećati obuhvat.
Rezultat ovih poduhvata je aktivacija preduzetnika, kvalitetnije poslovne ideje te njihova realizacija u praksi, što direktno utiče na kreiranje radnih mjesta kao preduslov za bolji životni standard.

Na panelu "Potrebe i zahtjevi poduzetnika i poduzetnica sa ciljem unaprjeđenja poslovanja" sudjelovali su predstavnici poslovnih poduhvata koji su podržani kroz IMPAKT inkubator poslovnih ideja. Njihova poruka sa ovog skupa bila je da im je za lakše poslovanje potrebno smanjenje administrativnih i komunalnih taksi, digitalizacija (web servisi, informativni servisi) i podrška institucija prilikom osnivanja novih preduzeća.

Na konferenciji su predstavljeni i trenutno aktivni Javni pozivi za podršku poduzetništvu kao i oni koji će biti otvoreni do kraja godine.


{webgallery}impakt1-1905impakt2-1905impakt3-1905impakt4-1905impakt6-1905impakt-19052022{/webgallery}