Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona prisustvovala dženazi u Vlasenici

25.04.2022

Vlasenica dzenaza 23 04 2022Uz premijera Halilagića delegaciju Vlade su činili ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović i ministar privrede Edin Duraković.

Poslije 30 godina još uvijek se traga za stotinama nevinih žrtava, a svjedoci tih događanja i dalje kriju informacije o lokacijama masovnih grobnica. S tim u vezi, ovom prilikom premijer Halilagić je kazao da je, sagledavajući patnju podrinjskog naroda neshvatljivo kako i danas, nakon 30 godina, neko može svake godine gledati posljedice te tragedije i dalje šuteći, krijući i opravdavajući zločince koji su tu tragediju prouzročili.

„Naša obaveza je da njegujemo kulturu sjećanja, da izučavamo, bilježimo i ponavljamo sve ono što se desilo, kako se takve tragedije više nikada ne bi ponovile", riječi su premijera Halilagića.


Podsjetimo, u Vlasenici je u proljeće i ljeto 1992. godine ubijeno oko 2.500 Bošnjaka. Za monstruozne zločin pravomoćno osuđeni su Dragan Nikolić, Predrag Bastah i Goran Višković. U Sudu Bosne i Hercegovine trenutno se vodi postupak protiv više osoba optuženih za zločine u Vlasenici.

Današnji dženaza namaz predvodio je tuzlanski muftija dr. Vahid ef. Fazlović, koji je istakao kako u Vlasenici postoji još uvijek jak otpor istini.

„Dolazimo ovdje uvijek sa teškim pitanjem. To pitanje je sve teže i teže kako vrijeme prolazi. Kako je moguće da se još uvijek oni koji su počinili zločin suprotstavljaju istini, suprotstavljaju svim civilizacijskim normama", rekao je muftija tuzlanski dr. Vahid ef. Fazlović.