Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Delegacija Vlade TK posjetila povratnike na području Zvornika

09.03.2024

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić u pratnji ministra za rad, socijalnu politiku i povratak TK Fadila Alića i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Fedahije Ahmetovića posjetio je danas povratnike na području Zvornika.

Položivši cvijeće na Spomen obilježju Bijeli Potok premijer Halilagić je naglasio da je jedan od razloga posjete „skrenuti pažnju da su imena 675 nevinih žrtava upisana na ovaj spomenik i da značajan dio njih, trećina zapravo, nije ni pronađen“.

Prvog juna 1992. u Bijelom Potoku pripadnici Vojske Republike Srpske i paravojnih formacija razdvojili su od porodica a zatim ubili 675 muškaraca i dječaka iz nekoliko sela zvorničke opštine. Njihova su tijela pokopana u raznim masovnim grobnicama širom Podrinja.

„Mi smo posjetili spomenik koji otkriva imena i koji je dokaz za ono nepresuđeno. Dakle presude suda u Hagu su dokazale da se na jednom dijelu RS-a desio genocid a ono što se ovdje na Bijelom Potoku dešavalo 92. godine ukazuje na selektivno odvajanje muškog stanovništva“, kazao je ministar Alić.

Posjeta delegacije Vlade TK i susret sa povratnicima Podrinja inicirao je  Medžlis Islamske zajednice Zvornik i jedna je u nizu koje Vlada TK nastoji kontinuirano realizovati.  

„Kroz ministarstva nastojimo vrlo često, u skladu sa sredstvima kojima raspolažemo da budemo prisutni na način da finansijski podržimo rad i projekte. Kao što smo, između ostalog, podržali i izgradnju ovog spomenika. Međutim, veoma je važno da fizički budemo prisutni sa našim povratnicima. Da simbolično kažemo da smo tu uz njih i vidimo da im to prisustvo odgovara“, kazao je ovom prilikom premijer Halilagić.

„Naslonjenost našeg Podrinja i naše Posavine na Vladu TK se i odvija preko resornog ministarstva. Mi ćemo nastojati i u budućnosti, koliko je mogućnost Vlade TK, da budemo i dalje uz naše povratnike i da im damo određeni signal da se isplati da ostanu na svojoj zemlji, sve zbog onih koji su dali ono što je najvrjednije, a to su životi“, kazao je ministar Alić.

Današnja posjeta sa naglaskom na povratak i sigurnost povratka okončala se prijemom kod gradonačelnika Zvornika Bojana Ivanovića sa kojim je razgovarano o načinima pomoći povratnicima u Podrinju.

Posjeta Zvorniku (09.03.2024) 1 Posjeta Zvorniku (09.03.2024) 2 Posjeta Zvorniku (09.03.2024) 3 Posjeta Zvorniku (09.03.2024) 4
Posjeta Zvorniku (09.03.2024) 5 Posjeta Zvorniku (09.03.2024) 6 Posjeta Zvorniku (09.03.2024) 7