Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

Premijer Hodžić:Tuzlaci trebaju biti ponosni na 78 godina kontinuiteta provođenja principa zajedničkog življenja i antifašizma

04.10.2021

dan oslobodjenja tuzle 3Vijence su položili premijer TK, Kadrija Hodžić, ministar finansija TK Vedran Lakić, ministar obrazovanja i nauke TK Elvis Baraković, ministar privrede TK Mevludin Hodžić, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Esad Džidić, predsjednik Skupštine TK Slađan Ilić i zamjenica predsjednika Skupštine TK Vedrana Petrović.

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić prilikom svečanog obilježavanja Dana oslobođenja Tuzle izjavio je, da je 78 godina zajedničkog obrasca življenja, uporne borbe protiv različitih oblika fašizma koji se javljaju i danas snažan doprinos Tuzlanki i Tuzlaka općim civilizacijskim vrijednostima.

„Antifašistički kontinuitet u Tuzli je među jedinstvenim gradovima, gotovo da nema grada na Balkanu koji na ovako kontinuiran način promovira vrijednosti zajedničkog življenja",kazao je premijer Hodžić, napomenuvši da kontinuitet Tuzlaka u toj borbi traje proteklih 120 godina, kroz radnički i sindikalni pokret, kroz vrijednosti koje su zajedno promovirali Leonardo Banker, Mitar Trifunović Učo, Pašaga Mandžić.

Uputivši Tuzlankama i Tuzlacima čestitke povodom današnjeg praznika premijer Hodžić je poručio, da trebaju biti ponosni na tako dugom kontinutetu promoviranja i provođenja principa zajedničkog življenja.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović ovom prilikom je kazao da je fašizam vječita opasnost i da mu anfifašizam mora uvijek biti suprostavljen.

„Greška je što se smatra da je fašizam pobijeđen 9. maja 1945. godine za sva vremena. Mi smo 1992. godine bili žrtve novog fašizma u Evropi, školskog primjera fašizma, agresije na zemlju, ubijanje civila, osnivanje logora. Tako da moramo biti odlučniji u odbrani principa antifašizma i njegovati to u spomeničkoj, manifestacionoj kulturi, školskim programima, ne smijemo dopustiti da prevlada neistina"poručio je Imamović.

U povodu obilježavanja 2. oktobra- Dana oslobođenja Tuzle upriličena je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Tuzle na kojoj su pored izvršne i zakonodavne vlasti Tuzle prisustvovale delegacije Vlade i Skupštine TK, kao i bivši predsjednik R Hrvatske Stipe Mesić, počasni građanin Tuzle.


{webgallery}dan oslobodjenja tuzle 1dan oslobodjenja tuzle 2dan oslobodjenja tuzle 4 2dan oslobodjenja tuzle 6svecana sjednica gradskog vijecadan oslobodjenja tuzle 3{/webgallery}