Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

Svečano obilježen Dan općine Teočak

06.05.2022

Dan Opcine Teocak 06 05 05 2022Međutim 5. maja 1993. godine nadležni organi općine Ugljevik sa sjedištem u Teočaku su pokrenuli inicijativu prema nadležnim institucijama u BiH kako bi se završile aktivnosti na formiranju općine Teočak. Uz promjenu datuma Teočak je dobio i redizajnirani grb po svim standardima koji regulišu tu oblast.

„Grb je vrlo sličan, međutim urađen je na novi način koji će nam olakšati njegovu svakodnevnu potrebu. Na postojećem grbu postoji planina Majevica koja je na novom grbu urađena na drugačiji i prihvatljiv način. Također na grbu je dodat naziv općine Teočak, te su zadržani ostali elementi grba" istaknuto je danas.

Također, po prvi put i zastava Općine urađena je u dvije varijante, vertikalnoj i horizontalnoj što će dodatno olakšati njenu upotrebu.


Svačanosti obilježavanja Dana općine Teočak pristustvovao je i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić. U okvirima svečanosti održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Teočak, položeno je cvijeće na šehidskom mezarju u Centru i Sniježnici, te je i svečano otvorena sportska dvorana u Teočaku.

Premijer Halilagić je u svom obraćanju na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća istaknuo Teočani imaju sve razloge da danas sa ponosom slave općinski rođendan. Svojim resursima i prirodnim ljepotama, mogućnostima i potencijalima, ali najviše svojim vrijednim, čestitim i skromnim ljudima, ali i doprinosom kojeg su dali u odbrani Bosne i Hercegovine, građani Teočaka nesumnjivo zaslužuju značajnije mjesto u svim životnim sferama.

„Vlada Tuzlanskog kantona radi sve u domenu svojih ustavnih nadležnosti da vrati vjeru u javnu upravu koja će ekonomiju i istinski ravnomjeran razvoj staviti ispred politike i raditi ono što joj je i zadaća, a to je zadovoljenje građanskih prava i interesa. Mi smo tu potrebu razumjeli i činimo dodatne napore da osiguramo ravnomjeran razvoj svih lokalnih zajednica. Ta podrška do sada je bila uglavnom deklarativna i Teočak uglavnom nije dobivao onoliko koliko zaslužuje. U vremenu koje je pred nama, sve nađe ljudske i ekonomske potencijale moramo staviti u funkciju istinskog ravnomjernog razvoja, prevazilaženja krize u kojoj se, prvo zbog pandemije, a onda i globalnih kretanja nalazi Kanton. Osim povjerenja i strpljenja molimo vas da nam budete partner i podrška u ostvarenju smjernica i ciljeva na istinskom ravnomjernom razvoju svih lokalnih zajednica, jer mjerilo kvalitete života građana u Kantonu ne može biti standard u velikim urbanim centrima, nego upravo kvalitet života građana u ekonomski manje razvijenim sredinama", kazao je premijer Halilagić.

Današnjem obilježavanju Dana općine prisustvovala je i delegacija Teočaku bratskog grada Klosterneuburg u Austriji koju je predvodio gradonačelnik Stefan Schmuckenschlager. Delegacija iz Austrije je ovu priliku iskoristila da Dobrovoljnom vatrogasnom društvu u Teočaku uruče vrijedne donacije. Načelnik Općine Teočak Tajib Muminović se zahvalio na vrijednoj donaciji ističući da je današnji poklon samo mali pokazatelj bratskih odnosa i samo jedna u nizu vrijednih donacija koje je Teočaku donirao bratski grad Klosterneuburg.


{webgallery}Dan Opcine Teocak 01 05 05 2022Dan Opcine Teocak 02 05 05 2022Dan Opcine Teocak 03 05 05 2022Dan Opcine Teocak 04 05 05 2022Dan Opcine Teocak 05 05 05 2022Dan Opcine Teocak 06 05 05 2022Dan Opcine Teocak 07 05 05 2022Dan Opcine Teocak 08 05 05 2022{/webgallery}