Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

Delegacija Vlade prisustvovala obilježavanju Dana Općine Kalesija

23.05.2022

Dan Opcine Kalesija 01 23 05 2022Obilježavanje ovog, za građane Kalesije, izuzetno značajnog datuma počelo je uličnim krosom za učenike osnovnih i srednje škole, nakon čega je, na kružnom toku koji veže Ulicu Žrtava genocida u Srebrenici i kalesijsko naselje Olanovica, otkriven „Cvijet Srebrenice". „Cvijet Srebrenice" otkrili su općinski načelnik Sead Džafić, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić i ministar finansija TK Suad Mustajbašić. Također, u povodu tridesete godišnjice od oslobođenja Kalesije, Džafić, Ramić i Mustajbašić su u promet pustili i novoizgrađenu ulicu u centru općine.

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i na druge prigodne načine na centralnom spomen obilježju je odata počast šehidima i poginulim borcima.

Na svečanoj akademiji koja je danas upriličena premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je čestitao Dan oslobođenja, istaknuvši da će ova općina, kada su u pitanju projekati koji su za dobrobit građana Kalesije, imati prijatelja u Vladi TK.

„Iako je poslije rata bila jedna od najviše devastiranih općina u BiH, Kalesija se oporavila i postignuti su veliki rezultati. Obnovljeni su infrastrukturni objekti i proizvodni kapaciteti. Danas u Kalesiji imamo nekoliko jako uspješnih firmi, a formirano je i niz novih preduzeća u gotovo svim oblastima privređivanja. Privredni rezultati koji se postižu na području vaše općine svakako su vodilja i mogu biti uzor za privredni razvoj cijelog kantona", kazao je premijer Halilagić.

Načelnik Sead Džafić i predsjedavajući Općinskog vijeća Damir Džafić su se prigodnim referatom prisjetili se ratnih dešavanja na ovim prostorima, te istakli hrabrost kalesijskih boraca.

„Ovo je za nas rođendan, dan kada slavimo svoju slobodu. Tu slobodu su nam omogućili najhrabriji sinovi domovine BiH, naši poginuli borci, ratni vojni invalidi, demobilisani borci i svi drugi pripadnici časne i ponosne Armije RBiH. Kalesija ih nikada neće zaboraviti", kazao je općinski načelnik Sead Džafić.
Obilježavanju Dana Općine Kalesija doprinos su dali i članovi i članice GKUD-a „Halisije" koji su nastupili na svečanoj Akademiji.


{webgallery}Dan Opcine Kalesija 02 23 05 2022Dan Opcine Kalesija 03 23 05 2022Dan Opcine Kalesija 04 23 05 2022Kalesija-23052022Dan Opcine Kalesija 01 23 05 2022{/webgallery}