Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

Vlada Tuzlanskog kantona se prisjetila stradanja u Prijedoru

31.05.2022

Dan bijelih traka 31 05 2022Bio je to uvod u sistemsko čišćenje Prijedora, mučenja, silovanja i ubijanje Bošnjaka i Hrvata u ovom bosanskohercegovačkom gradu.

„Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice.", tadašnja je stravična poruka koja je emitirana putem Radija Prijedor.

U nastavku ovog krvavog plana je ubijeno 3.176 osoba među kojima je bilo 102 djece.

Zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. maja, zatim napada na Kozarac 24. maja i otvaranja logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26. i 30. maja.

Vlada Tuzlanskog kantona danas se nošenjem bijele trake oko rukava prisjetila 31. maja 1992. godine. Trake koja je, prema mišljenju mnogih, bila jasan znak i namjera da se u Prijedoru počini genocid jer se na vidljiv način obilježila jedna cijela grupa ljudi kako bi se istrijebila i prognala s jednog područja.

Zločinci koji su ubijali, mučili, silovali i palili u Prijedoru su osuđeni više od 800 godina zatvora, a pojedini su osuđeni i po dva i čak tri puta. Pred Sudom BiH i dalje se vode procesi za ratne zločine u ovom gradu.