Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

Obilježavanje Dana Armije RBiH

08.04.2022

Press Dan Armije RBiH 01 08 04 2022I ovom prilikom istaknut je značaj obilježavanja ovog datuma i događaja iz obrambeno – oslobodilačkog rata 1992-1995. kao i uloga Armije RBiH u odbrani Bosne i Hercegovine.

Centralna manifestacija obilježavanja ove godine planirano je da se održi u Živinicama, gdje će 15. aprila biti upriličen bogat sadržaj, rečeno je danas. Svečana akademija bit će upriličena 15. aprila u 17 sati u Sali Bosanskog kulturnog centra u Živinicama, a uz polaganje cvijeća i odavanje počasti na Spomen obilježju šehidima i poginulim braniteljima ARBiH, Bisti heroja OOR 92-95. Nesiba Malkića, te Partizanskom spomen obilježju, kao i svečanog defilea, 15. aprila u Živinicama će biti održana i brojna sportska takmičenja.

Na današnjoj konferenciji premijer Halilagić je istaknuo da obilježavanje ovog datuma danas i svake naredne godine za sve nas mora da ima poseban značaj.

„Sa aspekta nekoga koje nije učestvovao u odbrani, ali ko tu odbranu relativno dobro razumije i poznaje njen značaj, smatram da je danas sa ciljem razvoja kulture sjećanja veoma bitno obilježavati ove datume i u njihovo obilježavanje uključivati mlade generacije. One moraju znati šta se ovdje dešavalo. U tom cilju smo i mi, kao Vlada, za sada još uvijek jedini u BiH, u naše devetogodišnje obrazovanje uvrstili izučavanje historije u periodu 1992-1995. Naša je odgovornost i obaveza da kod mladih generacija razvijamo kulturu sjećanja, baziranu na činjenicama i istini, s ciljem da im se ta historija ne ponovi", kazao je premijer Halilagić.

Iako će brojne aktivnosti biti održane na sam Dan Armije, danas je rečeno da je obilježavanje Dana Armije započelo još 31. marta humanom akcijom dobrovoljnog darivanja krvi Organizacije demobilisanih boraca Grada Živinice, a u danima koji slijede premijer Kantona i predsjednik Skupštine TK upriličit će prijem za komandante, generale Drugog korpusa ARBiH i predstavnike Koordinacije boračkih saveza TK. Bit će to prilika da im se, kao najodgovornijim osobama za odbranu ovog kraja još jednom izrazi zahvalnost za njihova djela. Također, u okviru obilježavanja Dana Armije planirana je posjeta socijalno ugroženim i bolesnim pripadnicima boračke populacije, polaganje cvijeća i odavanje počasti na spomen obilježjima, izložbe posvećene odbrani Bosne i Hercegovine, okrugli stolovi i literarna takmičenja.


{webgallery}Press Dan Armije RBiH 02 08 04 2022Press Dan Armije RBiH 01 08 04 2022{/webgallery}