Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

Iza nas je „crni COVID-19 vikend“

18.10.2021

Od ukupnog broja preminulih, njih 19 nisu bile vakcinisane, što dovoljno govori o značaju vakcinacije u smislu prevencije teških simptoma bolesti.

„Vrlo su dinamične i brze promjene kliničkih slika kod pacijenata, i to je karakteristika ovog vala. Moramo naći načine da potaknemo građane da se vakcinišu. Neshvatljivo je da neki građani traže prijem treće doze vakcine, dok se značajan broj građana uopće ne želi vakcinisati", kazao je danas direktor Doma zdravlja Tuzla Suad Bijedić.

„Mi nemamo eksplozivan rast, ali se nalazimo u IV stepenu širenja virusa" naglasila je v.d. direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK Maida Mulić.

Na sastanku je istaknuto primjetno nepoštivanje propisanih higijensko – epidemioloških mjera posebno prilikom okupljanja na sportskim i kulturnim manifestacijama, u tržnim centrima i ugostiteljskim objektima, te je istaknuta mogućnost uvođenja restriktivnijih mjera prilikom okupljanja građana na javnim skupovima. S tim u vezi podcrtana je i neophodnost imenovanja COVID redara u objektima i na skupovima čiji je zadatak praćenje provođenja propisanih mjera.

Imajući u vidu sve navedeno danas je naloženo inspekcijskim organima i službenicima policije da intenziviraju svoje aktivnosti u pogledu kontrole provođenja propisanih higijensko – epidemioloških i drugih mjera.