Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Čestitka povodom 9. maja

08.05.2024

9. maj


U povodu 9. maja, dana kada se u svijetu obilježava pobjeda nad fašizmom, u svoje ime i u ime Vlade Tuzlanskog kantona svim građanima Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine upućujem iskrene čestitke!
Na današnji i sutrašnji dan, u zavisnosti od države, obilježava se godišnjica vojne pobjede nad fašizmom. Međutim, sjećanje na tu vojnu pobjedu nije samo priča o prošlosti, to je, vrijeme pokazuje, priča o budućnosti i dijelom o našoj sadašnjosti. 
Nažalost, i nakon vojnog sloma fašističke ideologije, 90-tih godina prošlog vijeka, ali i danas smo svjedoci da fašističke ideje i dalje žive i čekaju pogodan trenutak da se ponovno izdignu. Ta činjenica i danas pred nas stavlja obavezu borbe za antifašističke ideale, te da u kontinuitetu njegujemo vrijednosti antifašizma, jednakopravnost, demokratiju, slobodu, da borba protiv svih vrsta diskriminacije bude naše trajno opredjeljenje, te da sa takvim opredjeljenjem i živimo držeći do multikulturalnosti, tolerancije i suživota svih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku, rasnu ili neku drugu pripadnost.
Takvo opredjeljenje su oni koju Bosnu i Hercegovinu doživljavaju svojom domovinom potvrdili i u ratu 1992. – 1995. godine, pa nije slučajnost da se na isti dan obilježava i Dan pobjede nad fašizmom i Dan Zlatnih ljiljana. U odbrambeno-oslobodilačkom ratu Armija RBiH bila je antifašistička snaga i upravo je Armija RBiH nastavila tekovinu antifašizma braneći sve građane BiH i civilizacijske vrijednosti suživota na ovim prostorima. S tim u vezi, svim dobitnicima najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan, onima koji su pokazali svoje najhrabrije podvige protiv agresora, danas upućujemo iskrene čestitke i izražavamo duboku zahvalnost.
9. maja obilježava se i godišnjica 74.godišnjica od kada je Robert Schuman predstavio prijedlog organizirane Evrope, poznat i kao Schumanova deklaracija. Stoga se ovaj dan slavi i kao Dan Europe, simbola bolje budućnosti koja će, nadam se, uskoro biti i naša. Obilježavajući Deveti maj, kao Dan Evrope, iskazujemo i naše jasno opredjeljenje za prihvatanjem evropskog puta naše zemlje, šaljući svima poruku da smo proevropski orijentisano društvo i da podržavamo procese europskih integracija.
U našoj domovini 9. maj se obilježava i kao Dan logoraša BiH. Ovaj datum je objedinio obilježavanje pobjede nad fašizmom, ali je isto tako i podsjetnik na torturu hiljada onih koji su prošli logore u proteklom oslobodilačkom ratu i one koji su dali najveći doprinos u borbi za slobodu koju danas uživamo. 
Imajući u vidu sve navedeno danas želim ponoviti naša očekivanja da će budućnost donijeti svima svjetlo pravde i nade da se fašizam, u bilo kom obliku, nikad više ponoviti neće.