Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

Čestitka u povodu 9. maja – Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom

09.05.2022


Ono što je Europa danas, djelomično su zasluge i Bosne i Hercegovine i njenih naroda. U Drugom svjetskom ratu, od 1941. do 1945. godine Europa je branjena i u Bosni i Hercegovini i zato je naše i moralno i historijsko pravo da se vidimo u zajednici europskih naroda i Europskoj uniji. Ne zaboravimo da je upravo Europska unija kao dan Europe odredila Dan pobjede nad fašizmom, pa ovom prilikom želim čestitati i Dan Evrope, simbola bolje budućnosti za koju očekujemo da uskoro bude i naša.


Sa takvim smo opredjeljenjem razvijali ovaj naš kraj držeći istodobno do multikulturalnosti, tolerancije i suživota svih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku, rasnu ili neku drugu pripadnost.


Takvo opredjeljenje smo potvrdili i u ratu 1992 – 1995. godina, pa nije slučajnost da se na isti dan obilježava i Dan pobjede nad fašizmom i Dan Zlatnih ljiljana. U odbrambeno oslobodilačkom ratu upravo Armija RBiH bila antifašistička i upravo je Armija RBiH nastavila tekovinu antifašizma braneći sve građane BiH i civilizacijske vrijednosti suživota na ovim prostorima.

S tim u vezi, svim dobitnicima najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan, onima koji su pokazali svoje najhrabrije podvige protiv agresora, danas upućujem iskrene čestitke.

U našoj državi 9. maj se obilježava i kao Dan logoraša BiH. Ovaj datum je objedinio obilježavanje pobjede nad fašizmom, ali je isto tako i podsjetnik na torturu hiljada onih koji su prošli logore u proteklom oslobodilačkom ratu i one koji su dali najveći doprinos u borbi za slobodu koju danas uživamo.

Nažalost danas obilježavamo datum samo jedne od pobjeda nad fašizmom i nažalost danas smo svjedoci pojave fašizma u nekim novim oblicima. To nas podsjeća na neophodnost naše stalne borbe protiv fašizma u ma kojem njegovom obliku.