Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

„Čast i zadovoljstvo je biti dijelom bosanskih „Romea i Julije““

28.02.2024

Ljubav Omera i Merime 01 28 02 2024

Pozorišna predstava „Ljubav Omera i Merime“ zasnovana na motivima balade „Smrt Omera i Merime“ premijerno će biti izvedena 3. marta 2023. godine u Velikoj sali BKC TK. Tim povodom premijer Tuzlanskog kantona  upriličio je prijem za rešisera, producente i članove glumačkog ansambla. Predstavu potpisuje Pozorište mladih Tuzle u koprodukciji s Bosanskim kulturnim centrom TK, Srednjom „Savremeno – umjetničkom školom“ u Tuzli i Udruženjem „Mladi Tuzle“, a u predstavi igra 50 glumaca, plesača, pjevača i muzičara, članova Mladih Tuzle.
„Kroz priču o ljubavi mladića Omera i djevojke Merime, kao jedinom smislu življenja, predstava „Ljubav Omera i Merime“ je zapravo priča o zemlji Bosni, njenim običajima i tradiciji – često važnijim od svakog zakona, ali i ono najvažnije, priča o njenim ljudima i narodima u vrtlogu nemilosrdnih vremena“, kazao je danas rešiser predstave Adnan Mujkić i dodao da je izvođenje ove predstave svojevrsan poklon građanima za Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. „Nakon predstave „Hanka“ i „Ljuban Omera i Merime“ je plod naše težnje da mladim ljudima prezentiramo i približimo bosanskohercegovačke kulturne vrijednosti, da ih uporede sa kulturnim vrijednostima Europe i svijeta“, zaključio je Mujkić.
Premijera predstave, čiji je pokrovitelj premijer Tuzlanskog kantona, je zakazana za 3.mart 2024. godine na sceni Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona u 20:00 sati, u okviru 20. Dana Mladih Tuzle/Programa obilježavanja 20 – te godišnjice Mladih Tuzle i Programa obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.
„Vladi Tuzlanskog kantona i meni lično je čast što smo pozvani da svojim skromnim učešćem budemo dijelom projekta „Ljubav Omera i Merime“, bosanskih „Romea i Julije“. Osim što ova predstava veliča bosanskohercegovačku književnost i pokazuje na određene historijske specifičnosti Bosne i Hercegovine u tom vremenu, prilagođena verzije balade „Smrt Omera i Merime“ ima i svojevrsnu paralelu i razložnost izvođenja u kontekstu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Naime, činjenica da glavni likovi balade radije biraju smrt, šutnju i nadu u bolji svijet u kojem će moći ostvariti svoje želje, u određenim segmentima se podudara sa najboljim sinovima Bosne i Hercegovine koji su u ime ljubavi za domovinu, ideale i nadu u bolju budućnost novih generacija, birali nezavisnost jedine nam domovine, stajali na njene branike i nerijetko u temelje slobode naše domovine ugradili svoje živote“, kazao je premijer Halilagić, ističući na današnjem prijemu da je upravo višeslojevitost ovog djela bila razlogom da Vlada Tuzlanskog kantona stane i pruži mu svoju podršku. 
    Premijer Halilagić se također svima koji su svojim aktivnostima doprinijeli realizaciji ovog projekta zahvalio na učešću i doprinosu. 
Uz rešisera Adnana Mujkića, današnjem prijemu prisustvovali su i Zerina Mujkić, i Kemal Fazlić koji tumače glavnu žensku i mušku ulogu, producentica predstave Mirzeta Suljkić, te direktor JU BKC TK Sead Muminović.

Plakat Ljubav Omera i Merime 28 02 2024