Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

Stvoren značajan institucionalni okvir za prevenciju korupcije

08.06.2022

Antikorupcija 01 08 06 2022Cilj ovog sastanka, uz prezentaciju, bio je i diskusija o provedbi Strategije i ključnih mjera iz Akcionog plana uz prezentaciju aktivnosti predviđenih Planovima za borbu protiv korupcije Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravstva, te Ministarstva finansija Tuzlanskog kantona. Također, jedan od ciljeva jeste i animiranje svih kantonalnih institucija da se još agilnije uključe u donošenje neophodnih propisa i snažnije doprinesu prevenciji korupcije.

„Od ovog sastanka očekujem da bude podsticaj u borbi protiv korupcije, za snažnije i konzistentno djelovanje postojećih institucionalnih mehanizama i organa, ali i za jačanje saradnje antikorupcijskih institucija i organizacija civilnog društva. S ciljem jačanja pravnih i institucionalnih okvira, mi smo kao Vlada, od početka našeg mandata u vrh prioriteta svoga djelovanja stavili borbu protiv korupcije. S tim u vezi, prije nekoliko danas smo sa Uredom za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provedbu zakona pri Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a, kao Odjelom pri Ambasadi SAD-a u Sarajevu, potpisali Memorandum o razumijevanju, a temeljem kojeg ćemo dobiti pomoć u finansiranju paketa tehničke pomoći Vladi Tuzlanskog kantona kao pomoć u njenoj borbi protiv korupcije. Cilj ovog djelovanja su održive, dugoročne promjene u institucijama i antikorupcijskim sistemima kroz koordinirani i integrirani pristup suzbijanju korupcije, s posebnim naglaskom na poboljšanje preventivne antikorupcijske kontrole i istrage", kazao je premijer podsjećajući da je Vlada Tuzlanskog kantona do sada provela niz koraka i usvojila set mjera koje za cilj imaju preveniranje koruptivnih aktivnosti.

U tom smislu danas je, osim Strategije i Akcionog plana, prezentiran i nedavno usvojeni Zakon o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu. Uz Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Tuzlanskog kantona, kao stručnu službu Vlade Tuzlanskog kantona, koja treba da provodi spomenuti Zakon, Tuzlanski kanton stvorio je značajan istitucionalni okvir koji pokazuje spremnost i opredjeljenost Vlade TK da se aktivno uključi u borbu protiv ovog društvenog karcinoma, rečeno je danas.


{webgallery}Antikorupcija 02 08 06 2022Antikorupcija 02a 08 06 2022Antikorupcija 03 08 06 2022Antikorupcija 01 08 06 2022{/webgallery}