Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Najave

8 miliona KM za mjere energetske efikasnosti u pet škola na području TK

26.04.2023

MON EE u 5 skola 26 04 2023Podsjećamo, Skupština Tuzlanskog kantona je krajem augusta prošle godine, donijela Odluku o kreditnom zaduženju i prihvatanju grant sredstava kod Kreditanstal fur Wiederafbau/Njemačka razvojna banka putem Revolving fonda za energetsku efikasnost Federacije Bosne i Hercegovine, u svrhu sufinansiranja implementacije projekata za javne objekte. Radi se o Osnovnoj školi „Centar" u Tuzli, JU Mješovitoj srednjoj saobraćajnoj školi u Tuzli, Mješovitoj građevinsko-geodetskoj školi u Tuzli, Gimnaziji „Meša Selimović" u Tuzli i Osnovnoj školi „Kalesija". Ukupna vrijednost projekata iznosi 8.075.622,08 KM, od čega su 50% grant sredstva, a druga polovina, ili 4.037.811,04 KM se odnosi na kreditno zaduženje.
Kako bi se utvrdila dinamika realizacije projekta jučer je održan sastanak na kom su pristustvovali voditelj tima za implementaciju projekta Jasmina Mangafić, tehnički savjetnik za implementaciju projekta Jasenka Kremenjaš, te Ahmed Omerović i Anela Ajšić, resorni ministri za obrazovanje i nauku, odnosno prostorno uređenje i zaštitu okolice u Vladi Tuzlanskog kantona.
„Projektom će se raditi vanjska fasada tj. termoizolacija sa fasadom, zamjena vanjske stolarije, utopljavanje stropova, zamjena krovova, zamjena načina zagrijavanja u tim školama, posebno u Osnovnoj školi „Kalesija", gdje će biti ugrađena toplotna pumpa, dok za osnovne i srednje škole u Tuzli bit će upotpunjena primjena kalorimetara, gdje će se plaćanje vršiti na osnovu toplotne energije koja se utroši u tim školama", istakla je Anela Ajšić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice TK.
„Potpuno renoviranje tiče se ne samo energijske efikasnosti nego i unutrašnjih dijelova škole, tako da će značajno poboljšati uslove u kojima učenici i nastavnici rade i očekujemo da će se to prenijeti i na njihove rezultate u budućem radu", rekao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.