Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

U prva dva mjeseca Vlada TK realizirala 8 od ukupno 18 mjera

13.05.2022

PRESS Vlada 12 05 2022Kao jednu od najznačajnijih aktivnosti u proteklom mjesecu premijer je izdvojio donošenje Izmjena i dopuna Budžeta TK za 2022.godinu.

„Samim tim ispunili smo neke od zacrtanih mjera koje su se odnosile na povećanje sredstava za određene namjene, ali smo i stvorili preduslove za realizaciju drugih planiranih mjera. Za 50% smo povećali smo sredstava predviđena za nedovoljno razvijene, nerazvijene i izrazito nerazvijene općine, za 100% smo povećali iznos podrške povratničkoj populaciji, a za 20% su povećana sredstva planirana za projekte iz oblasti kulture, sporta i mladih". Kazao je premijer Halilagić i dodao da za one mjere, za koje se danas ne može reći da su realizirane, može reći da su u odmakloj fazi realizacije i da Vlada Tuzlanskog kantona sigurno ide ka njihovoj realizaciji.

Posebna pažnja na konferenciji za medije je posvećena realizaciji mjere koja se odnosi na oblast sigurnosti, te je rečeno da su već osigurana određena sredstva i da su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije pokrenuli procedure nabavke materijalno – tehničkih sredstava i opreme što će sigurno utjecati na povećanje stepena sigurnosti građana i njihove imovine u Tuzlanskom kantonu.

Također interes novinara je bio i na informatizaciji zdravstvenog sistema u Tuzlanskom kantonu, odnosno uvođenju elektronskih zdravstvenih knjižica i elektronskog recepta. S tim u vezi rečeno je da se aktivnosti na ovom planu odvijaju i brže od planiranih, te da se, ukoliko ne dođe do nepredviđenih problema, početak podjele elektronskih zdravstvenih knjižica i primjena e-recepta može očekivati početkom mjeseca juna.