Premijer Halilagić i ministar Omerović ispratili humanitarni konvoj za Tursku

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović ispratili su danas konvoj humanitarne pomoći za stanovništvo Turske i Sirije pogođeno nedavnim zemljotresima u tom regionu. Radi se o ukupno 8 kamiona kojima je, između ostalog, odvezeno i 33.500 paketića, koje su za svoje vršnjake, u okviru akcije „Djeca djeci" prikupili učenici iz osnovnih, srednjih škola i vrtića u Tuzlanskom kantonu. Osim dječijih paketića konvoj je odvezao i oko 28 tona druge robe.

Djeca djeci konvoj Turska 01 06 03 2023Simbolično, učenici Osnovne škole „Brijesnica Velika" uručili su vozačima autobusa paketiće za svoje vršnjake u Turskoj.
„Ovo je jedna akcija koja pokazuje veličinu našeg srca, ali i toga koliko smo na naše najmlađe prenijeli potrebu da pokažu svoje suosjećanje sa njihovim vršnjacima u Turskoj i Siriji. Ovo su spremala djeca, potomci jedne generacije koja je također, kada je nama bilo teško, primala i radovala se ovakvim paketićima. Stoga je lijepo da smo u prilici da naša djeca pomažu nekoj drugoj djeci u unesrećenim područjima. Prije nekoliko dana imao sam priliku da i službeno potpišem Odluku kojom smo, kao Tuzlanski kanton, izdvojili 400.000 KM za pomoć Republici Turskoj, međutim kao čovjeku mi je mnogo značajnije da su i moja djeca, zajedno sa hiljadama druge djece sa područja našeg kantona učestvovala u jednoj ovakvoj priči", kazao je premijer Halilagić dodajući da su u nedostatku adekvatnog odgovora državnog nivoa vlasti, drugi, niži nivoi vlasti, na sebe preuzeli obavezu i odgovornost da pomognu narodu Turske i Sirije.
Tokom ispraćaja konvoja, premijer Halilagić se zahvalio Međunarodnom forumu solidarnosti „EMMAUS" na organizaciji, te vlasnicima autoprijevozničkih kompanija na ustupanju vozila i osoblja koje će kamione voziti u Tursku i Siriju.
„Prije svega moram izraziti svoje zadovoljstvo činjenicom da danas ispraćamo ovaj konvoj koji nosi paketiće naših učenika njihovim vršnjacima u Turskoj i Siriji. Posebnu zahvalnost želim uputiti učenicima, njihovim roditeljima, nastavnicima i rukovodiocima u školama na angažmanu i uloženom trudu da prikupimo ovih 33.500 paketića. Posebnu veličinu ima to što je ideja za ovu akciju potekla od samih učenika i njihovih roditelja, te smo veoma brzo nakon zemljotresa u saradnji sa Aktivom direktora škola uspjeli je i praktično realizirati", kazao je danas ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović.
„Bilo nam je zadovoljstvo pomoći realizaciju ovako humane aktivnosti. Organizirali smo prijevoz paketića sa punktova koje su odredile škole do centralnog magacina gdje smo ih paletirali i utovarili na kamione. Ovo će biti jedan od najljepših konvoja koji će obradovati srca mališana pogođenih zemljotresom. Hvala vam djeco", poručili su danas iz Međunarodnog foruma solidarnosti „EMMAUS", u čijoj organizaciji će se ova humanitarna pomoć transportovati u Tursku i Siriju.

 

 

 

Djeca djeci konvoj Turska 01 06 03 2023
Djeca djeci konvoj Turska 02 06 03 2023
Djeca djeci konvoj Turska 03 06 03 2023
Djeca djeci konvoj Turska 04 06 03 2023
Djeca djeci konvoj Turska 05 06 03 2023

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15

en-inv