UKC Tuzla upisan u Registar naučno-istraživačkih organizacija

Povodom upisa Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla u Registar naučno-istraživačkih organizacija danas je u Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona održana press konferencija. Prema riječima ministra obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona dr.sc. Ahmeda Omerovića „od septembra do danas započet je proces koji je dugo bio u zastoju a odnosi se na upis naučno istraživačkih organizacija u registar koji vodi Ministarstvo obrazovanja i nauke". „To treba da dovede do upisa istraživača koji će moći aplicirati na programe iz oblasti nauke koji će biti raspisani u narednih nekoliko mjeseci. Te uslove je nedavno ispunio i UKC Tuzla te će se započeti upis istraživača", kazao je ovom prilikom ministar Omerović.


17012023-mon-ukc„Mi u UKC-u Tuzla svakako ćemo napraviti sve što je do nas. Evo u zadnjih nekoliko mjeseci napravili smo nekoliko iskoraka i prema Kantonalnoj i Vladi FBiH kao i prema Ministarstvu zdravstva jer naša ustanova nažalost nije bila registrirana od 2008. godine kao javna zdravstvena ustanova", kazao je direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla prof.dr.med.sc Denijal Tulumović ističući važnost prepoznatljivosti naših ustanova u naučno-istraživačkom radu, kako na našem prostoru tako i prostoru izvan BiH.


Sama činjenica, rečeno je ovom prilikom, da su sredstva za nauku koja je izdvojila Vlada TK ove godine višestruko veća nego prethodnih godina omogućava istraživačima da se prijave na različite programe iz naučno-istraživačkog rada te da predlože projekte u interesu bavljenja naukom i bržeg razvoj nauke u našem kantonu.


Kao pozitivan primjer iz proteklog perioda predsjednik Kantonalnog savjeta za nauku i tehnologiju prof.dr. Elvis Ahmetović ističe to da je prošle godine u Registar uveden Univerzitet u Tuzli. „Sada je to učinio UKC Tuzla a nakon toga slijedi registracija istraživača. Time se stvaraju uslovi za baze naučno-istraživačkih institucija i istraživača u Ministarstvu obrazovanja i nauke TK. Nakon toga slijedi raspisivanje javnog poziva za sufinansiranje programa iz naučno-istraživačkog domena", navodi prof. dr. Ahmetović.

 

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15

en-inv