Naredbe Kriznog staba Ministarstva zdravstva TK

Na danas održanoj sjednici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK, u cilju sprečavanja pojave i eventualnog prenošenja koronavirusa, donesena je odluka kojom se:

• Shodno promjeni epidemiološke situacije u Evropskom regionu, Bosni i Hercegovini, Tuzlanskom kantonu, te procjeni epidemiološkog rizika, odmah otkazuje održavanje svih javnih skupova u Tuzlanskom kantonu, kao i privatnih skupova, proslava i drugih okupljanja, kako u organizaciji pravnih tako i fizičkih lica.


• Odmah se obustavlja se rad kulturnih institucija: kina, muzeja, pozorišta, umjetničkih galerija i sl. na području Tuzlanskog kantona u trajanju od najmanje 15 dana od dana donošenja ove naredbe.


• Odmah se obustavlja i rad javnih bazena i kupališta, sportskih centara, spa centara, fitnes centara i sl. na području Tuzlanskog kantona u trajanju od najmanje 15 dana od dana donošenja ove naredbe.


• Obustavlja se rad svih ugostiteljskih objekata za pripremanje i prodaju hrane i pića: restorana, pizzeria, slastičarni, čevabdžinica, nargila barova, caffe i bistro barova, klubova, diskoteka, kazina, sportskih kladionica, rad kafića u sklopu benzinskih pumpi i sl. na području Tuzlanskog kantona u trajanju od najmanje 15 dana od dana donošenja ove naredbe.
o Od ove naredbe se izuzimaju oni ugostiteljski objekti koji se, pismenim putem prema Kriznim štabovima gradova/općina, izjasne da će obavljati isključivo dostavu hrane, uz pridržavanje mjera zaštite i fizičkog razmaka prilikom dostavljanja hrane i pića, s tim da i dalje ne smiju služiti hranu i piće u objektu, niti primati goste u objekte.


• Obustavlja se rad svih shopping tržnih centara, frizerskih i kozmetičkih salona i sl. na području Tuzlanskog kantona u trajanju od najmanje 15 dana od dana donošenja ove naredbe.


• Rad trgovina osnovnim prehrambenim artiklima (supermarketi, hipermarketi, pekare, apoteke, benzinske pumpe) se organizuje do 18 sati u trajanju od najmanje 15 dana od dana donošenja ove naredbe.


• Rad „buvljih", sedmičnih pijaca, autopijaca i sličnih zabranjuje se u trajanju od najmanje 15 dana od dana donošenja ove naredbe, dok se rad zelenih pijaca i piljara odvija uz poštovanje preventivnih higijensko-epidemioloških mjera.


• Nalaže se svim lokalnim samoupravama, kantonalnim upravama, privrednim društvima, fizičkim i pravnim licima na području Tuzlanskog kantona da pojačaju provođenje opštih i posebnih mjera zaštite stanovništva od zarazne bolesti, sa posebnim naglaskom na pojačanu vanrednu dezinfekciju poslovnih površina, sredstava javnog prevoza (autobusi, taxi vozila, kombi vozila).


• Zabranjuje se okupljanje na javnim igralištima, igraonicama, parkovima i drugim javnim površinama na području Tuzlanskog kantona u trajanju od najmanje 15 dana od dana donošenja ove naredbe.


• S ciljem sprječavanja okupljanja migranata u gradskim zonama, a u cilju zaštite zdravlja stanovništva Tuzlanskog kantona, u skladu sa prisutnim epidemiološkim rizicima Krizni štab predlaže izmještanje Ureda za strance na granične prelaze, koji će voditi računa od evidenciji migranata.


• Zadužuju se savjeti mjesnih zajednica da obavještavaju gradske/općinske krizne štabove i nadležne policijske stanice o poznatim kretanjima osoba kojima su izdata rješenja o kućnoj izolaciji u svojim mjesnim zajednicama.


• Zadužuju se svi predstavnici etažnih vlasnika u zgradama da odmah, u saradnji sa upraviteljima poduzmu mjere pojačane dezinfekcije i čišćenja svih zajedničkih prostorija i površina.


• Prilikom ukopa umrlih Krizni štab preporučuje obavljanje obreda sa minimalnim brojem prisutnih uz pridržavanje mjera minimalnog socijalnog kontakta (bez fizičkog kontakta).


• Nalaže se organima upravljanja, upravnim organizacijama, institucijama, javnim ustanovama, preduzećima i ostalim pravnim subjektima koji se bave pružanjem usluga građanima (elektrodistribucija, telekomi, pošta, šalter sale gradova/općina, banke i sl) da uvedu dvokratno radno vrijeme, gdje će između dva radna vremena izvršiti dezinfekciju prostorija i površina.
   o Preporučuje se i da izvrše racionalizaciju potrebnog kadra za obavljanje rada u skladu sa pojačanim higijensko-epidemiološkim mjerama.
   o Svi navedeni subjekti obavezni su dostaviti informaciju o poduzetim mjerama Kriznom štabu na mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.


• Organima upravljanja, upravnim organizacijama, institucijama i drugim kojima je osnivač tuzlanski kanton ili grad/općina je naloženo da sagledaju mogućnost skraćivanja radnog vremena i smanje potreban broj uposlenika sa periodičnim rotiranjem, zbog redukcije međusobnih kontakata.


• Traži se od nadležnih inspekcija da sankcionišu neopravdano veliki rast cijena prehrambenih i svih drugih artikala.


• Od Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona je zatraženo da sagleda mogućnosti da nastavno osoblje obavlja potrebne aktivnosti od kuće.


• Poslodavcima je preporučeno da prilikom organizacije posla, u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, iskažu razumijevanje za osobe koje boluju od hroničnih bolesti koje za posljedicu imaju oslabljen imunitet, kao i za osobe koji su roditelji ili staratelji djece ili osoba sa posebnim potrebama.


• Traži se od vjerskih zajednica u BiH da izdaju naredbu zabrane dolaska na grupne molitve osobama: koje su u prethodnih 14 dana boravile u inostranstvu, koje su bile u kontaktu sa osobama iz inostranstva, koje imaju simptome respiratornih oboljenja, koje u porodici imaju osobe kojima je izdato rješenje o samoizolaciji.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15

en-inv