Održan sastanak sa prijevoznicima sa područja Tuzlanskog kantona iz oblasti javnog linijskog i vanlinijskog prijevoza putnika na temu pružanja finansijske pomoći od strane Vlade Tuzlanskog kantona za saniranje posljedica uzrokovanih pandemijom COVID-19

16.06.2021. godine u Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja održan je sastanak sa prijevoznicima iz oblasti javnog linijskog i vanlinijskog prijevoza putnika sa područja Tuzlanskog kantona, odnosno predstavnicima Udruženja za promet i komunikacije Kantonalne privredne komore Tuzla, na temu pružanja finansijske pomoći od strane Vlade Tuzlanskog kantona za saniranje posljedica uzrokovanih pandemijom korona virusa u oblasti javnog prijevoza putnika.

slika sa sastankaNa sastanku je istaknuto da je djelatnost unutrašnjeg i međunarodnog javnog autobuskog prijevoza putnika pretrpljela značajne negativne posljedice koje su uzrokovane pandemijom korona virusa, od samog proglašenja pandemije, pa sve do danas.

Kratko je prezentirano stanje u oblasti javnog linijskog i vanlinijskog autobuskog prijevoza putnika u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Konstatovano je da je pandemija koronavirusa COVID-19 tokom 2020. godine i u prvoj polovini 2021. godine uzrokovala značajan pad poslovanja prijevoznika na području TK kao i drugih pratećih aktivnosti. Iako je ukupan pad prihoda u 2020. godini od poslovanja iznosio oko 46 % u odnosu na 2019. godinu, subvencije date prijevoznicima, tokom 2020. godine, su značajno doprinijele opstanku velikog broja autobuskih prijevoznika i tome da ukupno smanjenje broja radnika bude oko 14 % u ovom sektoru.

Kako su i dalje na snazi mjere koje sprečavaju širenje korona virusa, koje podrazumijevaju smanjenje broja putovanja i putnika, tako je za prijevoznike situacija i u prvoj polovini 2021. godine gotovo identična situaciji u 2020. godini, te je stoga u cilju opstanka prijevoznika, a time i radnih mjesta, neophodna finansijska pomoć slična datoj u 2020. godini.

U tom kontekstu Vlada Tuzlanskog kantona je na 21. redovnoj sjednici održanoj 11.06.2021. godine utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2021. godinu, kao i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2021. godinu, u kojem je predviđeno 800.000,00 KM za podršku privrednim društvima iz oblasti prijevoza, kako bi se sanirale posljedice pandemije korona virusa u oblasti javnog prijevoza putnika u prvoj polovini 2021. godine.

Na dnevnom redu 43. sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona koja je zakazana u srijedu, 23.06.2021. godine, predviđeno je razmatranje prijedloga i usvajanje Izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2021. godinu, kao i razmatranje prijedloga i donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2021. godinu.

Nakon što na Skupštini Tuzlanskog kantona budu usvojene izmjene i dopune Budžeta Tuzlanskog kantona za 2021. godinu i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2021. godinu, pristupit će se realizaciji navedenih sredstava kroz objavu Javnog poziva koji će provoditi Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15