Ministar Begić posjetio ZZ „Gračanka“

Niz posjeta poljoprivrednicima na području Tuzlanskog kantona sa ciljem upoznavanja situacije na terenu ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK Emir Begić nastavio je u Zemljoradničkoj zadruzi „Gračanka".

Image-1-14042022Dojmljiv broj od 1300 kooperanata i 1005 zadrugara ukazuje da je riječ o uspješnoj organizaciji čije su glavne djelatnosti proizvodnja i otkup mlijeka, tov junadi dok u biljnoj proizvodnji dominira krastavac kornišon i paprika.

Impresioniran viđenim i s utiskom da se radi o zadruzi čiji uspjeh prevazilazi granice TK, ministar Begić je kazao da bi njihov primjer efikasnosti i dobrog poslovanja trebali „slijediti i drugi koji bi htjeli da se organizuju u obliku zemljoradničke zadruge ili koji već rade, ali nisu postigli taj nivo. Ova zemljoradnička zadruga stoji na usluzi poljoprivrednim proizvođačima, svojim kooperantima, obavljajući za njih sve administrtativne i poslove koji oduzimaju puno vremena te na vrijeme dostavljaju svu potrebnu dokumentaciju kada su u pitanju opštinske i gradske službe i dalje prema Ministarstvu", kazao je ministar Begić. „Oni su išli korak ispred drugih tako da su na vrijeme nabavljali neophodan repromaterijal koji su dijelili svojim kooperantima i uštedjeli im značajna finansijska sredstva", zaključio je ministar Begić uvjeren da će planovi ovogodišnje proljetne sjetve sigurno biti premašeni.

Iako se ove godine suočavaju sa najgorim uslovima za proljetnu sjetvu, prema riječima direktora Refika Ahmuljića, uspjeli su pravovremeno nabaviti repromaterijal. „Našim proizvođačima - kooperantima smo isporučili repromaterijal. Iako je dosta veća cijena mineralnog đubriva u odnosu na prošlu godinu oni su se odlučili da idu u sjetvu na što većim površinama, pa evo nadati se i boljim vremenskim uslovima u odnosu na prošlu godinu kako bi obezbijedili hranu i za naše životinje i pšenicu za stanovništvo", rekao je direktor Ahmuljić.

Zemljoradnička zadruga „Gračanka" godišnje otkupi 5 miliona litara mlijeka od kooperanata i izveze velike količine krastavaca kornišona u EU pa je i od Grada Gračanica prepoznata kao respektabilan partner. „Zahvaljujući „Gračanki" i udruženju poljoprivrednika nama je u gradskoj upravi olakšana kompletna korespondencija sa svim poljoprivrednim proizvođačima, tako da mi funkcionišemo zajedno", kazao je ovom prilikom savjetnik gradonačelnika za lokalni razvoj i finansije u Gradu Gračanica Nijaz Sinanović. „Kroz protekli period se pokazalo da je ta saradnja izuzetno plodonosna. O tome govori i poljoprivredna proizvodnja na području Gračanice, koja je bez obzira što imamo male površine poljoprivrednog zemljišta, značajna proizvodnja i značajan otkup poljoprivrednih proizvoda, tako da poljoprivrednici s te strane ulaze u proizvodnju bez straha hoće li moći plasirati svoje proizvode", naglasio je Sinanović.

Današnja posjeta bila je prilika da resornog ministra upoznaju sa problemima sa kojima se susreću te dogovore buduće korake saradnje.


Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15