Ministar Muratović otvorio izložbu fotografija pod nazivom „Borba nane Fate“

Borba nane Fate" naziv je izložbe fotografija koja je postavljena na tuzlanskom Trgu slobode, a čiji je autor bosanskohercegovački fotoreporter Ahmet Bajrić – Blicko. Prigodnim obraćanjem izložbu je jučer otvorio ministar kulture, sporta i mladih TK Zlatan Muratović.

Borba nane Fate 28 05 2021Ova izložba, kroz fotografije fotoreportera Blicka, prikazuje detalje života ove istinske heroine, koja se srčano bori za izmještanje crkve iz dvorišta njene kuće u Konjević Polju kod Bratunca. Podsjetimo, nelegalno izgrađena crkva u dvorištu bh. heroine u Konjević-Polju trebala je biti davno uklonjena, što do danas nije urađeno. Izgradnja crkve je pokrenula dvije decenije dugu borbu čiji je epilog presuda Evropskog suda za ljudska prava iz 2019. godine, kojom je utvrđena obaveza uklanjanja crkve u roku od tri mjeseca.

Ministar Muratović je prilikom otvaranja izložbe istakao da je Fata Orlović primjer budućim generacijama kako se kroz borbu za osnovna ljudska prava ujedno bori i za državu, te je istakao da „Ministarstvo kroz podržavanje ovakvih aktivnosti ujedno podstiče njegovanje kulture pamćenja, te promiviše stvarne heroje naše države čija su djela istinska inspiracija generacijama koje dolaze".

Rok je davno prošao, ali Fata Orlović, koja je u međuvremenu, postala simbol odlučnosti i borbe za ljudska prava, te nada i inspiracije za obespravljene ne samo na našoj državi, nego i u svijetu, ne krije svoje razočarenje zbog nepravde koju nepotrebno trpi svo ovo vrijeme i ističe: "Ja nisam protiv crkve, protiv toga sam što je u mojoj avliji. Meni ne treba ništa, samo moja avlija. Neka je nose i štetu što su mi napravili, neka mi plate".

Ahmet Bajrić već više od dvije decenije, radeći kao saradnik u mnogobrojnim medijima i agencijama, prati beskompromisnu borbu Fate Orlović u ostvarivanju njenih prava. Istakao je da mu je posebno zadovoljstvo što je u mogućnosti da javnosti predstavi dio te borbe, a i sam je doživio da tokom rata bude prognan iz svog doma čime borbu Fate Orlović razumije na dubljem nivou.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15